© 2015 by FRPO.

San Lucas Pavilion 

Madrid (Spain)

The San Lucas Pavilion is, fundamentally, a reinforced concrete structure, barely 15 cm wide, which is arranged based on screens and one-meter edge beams, constraining an 11x11 meter square ground plan, in the limit between a lush pine forest and a very clean and carefully kept prairie.

 

This structural canopy is organized in strips which are parallel to the direction that takes you from the forest to the prairie. This is reflected in the slab that provides support for the floor, which is punctured at some places to allow the vegetation to grow. Small brick boxes, independent from the structure, enclose the more specific functions, and also several parts are covered by a 45º folded metal sheet, offering protection from the rain.

 

The pavilion is transparent, but prominent, immediate in its materiality and flexible in use. 

 

Client

PRIVATE

Size

110 m2

Location

MADRID, SPAIN

Status

BUILT

Date

2014

 

 Team Leaders

Pablo Oriol, Fernando Rodríguez

Collaborators

Inés Olavarrieta, María Domínguez,

Carmen Sanz

Model

FRPO

Photographs

Miguel de Guzmán