© 2015 by FRPO.

Espacio Encuentro
Madrid (Spain)

A corner near El Retiro

 

This veteran Madrid-based Publishing Company, in its search for a space that brings closeness to the public, finds a 200 m2 office space with 7 balconies on the street in the southern limit of the Salamanca District, at the junction of Conde de Aranda and Lagasca streets, a few meters away from the Alcalá street and El Retiro park. The space, located in the mezzanine level of a 100-year-old building, used to host a restaurant, and therefore requires an intervention combining flexibility, economy of means and visibility. And everything in a very short time.

Flexibility

 

Espacio Encuentro has a triple vocation. On the one hand, it must host the company offices. On the other hand, it should serve as an exhibition and sales area. Additionally, it should meet the publisher’s cultural vocation and be able to host events, exhibitions, presentations and debates, and make the visible in an effective way. The coexistence of these three uses is articulated around a meeting room that occupies the center of the floor. The reception, the offices, and the main room lay around this core, facing Lagasca street. A reading room occupies the privileged corner between both streets. This demand of flexibility is embodied in a suspended table from steel cables that serves as a book exhibitor and, by through a simple mechanism, can be collected in the exhibition room’s ceiling to leave the space free for exhibitions and conferences.

Color and texture

 

Material-speaking, the intervention is proposed as a superficial operation. Through the use of different types of paint and a short color palette - yellow, white and blackboard - the space expands and unifies at the same time. The original space, with its wooden beam’s ceilings, its mechanical installations overlapping over the years, its tiled floor, its brick interior and its wood structure, is then painted in white or yellow. And this is done in a radical way, imposing on the original geometry another slightly displaced geometry that connects, separates and qualifies spaces slightly, giving them warmth and lightness. The rooms that now form this continuous space are fragmented by large boards as sliding doors. Some walls are painted in blackboard paint or covered with mirrors. A couple of pieces of furniture organize the access, hide the storage and serve as exhibitors for books.

Visibility

 

The intervention aims to build a powerful identity providing the publishing activity with a certain visibility. The balconies on Lagasca street offer a great opportunity to let the interior look outside. Some simple methacrylate shatters supported by a thin steel rod invite to look inside.

Flexibilidad

 

El espacio tiene una triple vocación. Por un lado, debe acoger las oficinas de la editorial. Por otro lado, debe servir como punto de exposición y venta de la misma editorial, y adicionalmente, debe dar respuesta a la vocación cultural de la empresa, y ser capaz de alojar eventos, exposiciones, presentaciones y debates, y proyectarlos hacia el exterior con eficacia. La convivencia de estos tres usos se articula en torno a una sala de reuniones que ocupa el centro de la planta, y alrededor de la cual basculan el espacio para las oficinas, el acceso y la sala de exposiciones y eventos sobre la calle Lagasca, y un espacio de lectura en la privilegiada esquina entre ambas calles. En la sala sobre la calle Lagasca, esta demanda de flexibilidad se materializa en una mesa suspendida de unos cables de acero que sirve de expositor de libros y, mediante un sencillo mecanismo, puede ser recogida en el techo para dejar libre el espacio, que se transforma así en una sala de exposiciones y conferencias.

Color y textura

 

En términos materiales, la intervención se plantea como como una operación superficial. Mediante el uso de pinturas de distinto tipo y mismo color -amarillo, blanco y pizarra- el espacio se unifica, se expande. El soporte original, con sus techos de tablas de madera, sus instalaciones superpuestas a lo largo de los años, su suelo de baldosas, su interior de ladrillo y su estructura de madera empresillada, se pinta, en blanco o amarillo. Y además se hace de una manera radical, superponiendo a la geometría original otra geometría levemente desplazada que conecta, separa y cualifica ligeramente los espacios. Y que los tiñe de amarillo, los ilumina y les da calidez. Las salas que ahora forman este espacio continuo se fragmentan mediante grandes tableros a modo de puertas correderas. De manera puntual, algunas paredes se pintan en negro pizarra o se cubren de espejo. Un par de muebles ordenan el acceso, esconden el almacenaje y sirven de expositores para los libros.

Visibilidad

 

La intervención está dirigida a construir una imagen que aporte una cierta visibilidad a la labor difusora de esta editorial. Los balcones a la calle Lagasca ofrecen una magnífica oportunidad para que el interior asome a la calle. Unos sencillos toldos de metacrilato sostenidos por una varilla de acero y anclados a los dinteles mediante unas bisagras básicas, marcan los balcones e invitan a mirar al interior.